Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Drámanap 2024

2024-02-20 10:34:00

Idén is megtartottuk a 10. évfolyamos osztályok drámanapi eseményét. 

Ebben az évben a téma az álszentség volt – az előadásokat az álszentség témájában kellett megalkotniuk a diákoknak. Ehhez Moliere Tartuffe című darabjából vett, Parti Nagy Lajos-idézeteket használtak fel az önálló darab megírásához.


A hét osztály hét különböző korba helyezte el az előadását, mégis mindegyik történet az álszentség témáját járta körül. Elkalauzoltak minket a szocialista Magyarországra, Napóleon korába, egy XIX. századi angol iskolába. Történetek hősei kincset kerestek Egyiptomban, de jártunk a kalózoknál is, vagy Kocsis király udvarában, ahol egy meseszerű történeten keresztül egy példázatot láthattunk és bepillantást nyerhettünk az 1920-as éveket idéző éjszakai mulatóhelyek sötét titkaiba is.

Minden osztály igényesen dolgozott és ennek következményeként értékes produkciót állított színpadra. Az előadás mellett a werkfilmek és a plakátok is nagyon színvonalasra sikerültek. Mindezek miatt volt nehéz helyzetben a zsűri.

Az idei Drámanap zsűrijének tagjai voltak: dr. Varga Katalin, a Váci Dunakanyar Színház igazgatónője, Molnár Mária, iskolánk igazgatóhelyettese, a tanárok közül dr. Váradi Ágnes, Néveri-Szőnyi Katalin tanárnők és Kemenes Tamás tanár úr, a diákokat pedig a diákszínjátszós Csépai Anna Veronika képviselte.

Zárásul néhány gondolatot idézünk a szereplő osztályok visszaérkezett értékeléseiből:

„Szerintünk nagyon jó csapatépítő program a drámanap, mivel a saját osztályunkon is észrevettük, hogy sokkal közelebb kerültünk egymáshoz, mint amikor nekikezdtünk.”

(10. P osztály)


 „Az osztályunk sokáig kételkedett a drámanap közösségépítő erejében. Az első hetekben sok volt a nézeteltérés, amin felül kellett kerekednünk, de mindenki vette ezt az akadályt. Meg kellett tanulnunk együttműködni, egymásnak segíteni. A kezdetleges nehézségeket hamar leküzdöttük és rájöttünk, mennyivel jobb eredményt kapunk, ha közösen dolgozunk, segítünk a másiknak. A próbák elkezdésével a rossz hangulat egy szempillantás alatt eltűnt és átvette helyét a felhőtlen jókedv. Közös nevetésektől, viccektől zengett az osztályterem.  A próbákon igaz, elfáradtunk, de mindig örömmel konstatáltuk, hogy egy igazi jó osztály lettünk. Mikor elérkezett a Drámanap, a legjobb formánkat tudtuk nyújtani. Örömmel néztük végig a produkciókat, nevettünk a vicceken, csendben voltunk a komoly részeken. Nem a versenytársat láttuk a másik osztályban, hanem szimplán csak élveztük az előadásokat. A drámanap eredményhirdetését követően kiderült, nem a miénk volt a legjobb produkció vagy nem mi voltunk a közönség kedvence, de a legfontosabb mégis a miénk lett. Egy összefogó jó osztály.”

(10. K osztály)


„Az iskolai drámanap számunkra felejthetetlen élményt jelentett. Színészként a színpadon megtettünk mindent, és örömünkre szolgált, hogy elnyertük a legjobb díszlet, rendezés és plakát díját. A közös munka során remekül szórakoztunk. Örömmel gondolunk vissza a kreatív folyamatra, és büszkék vagyunk az elért eredményekre. És ahogy az osztályunk egyöntetűen fogalmazott: Legyen még drámanap!”

(10. E osztály)


Gajdacsi Katalin és Sándor Ágnes, a Drámanap szervezői


Boronkay Drámanap 2024 - Videók

További képek az előadásokról: