Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A 60 éve érettségizettek évfolyam-találkozója - 2017

 
Iskolánk először szervezte meg a volt váci Gépipari Technikumban 60 esztendeje végzett osztályok évfolyam-találkozóját, amire nagy tisztelettel és szeretettel vártunk minden 1957-ben végzett öregdiákunkat. Az alkalomra a 2017. április 22-i hagyományos Szent György-napi rendezvényünkön kerülhetett sor, így nemcsak az osztályközösségek eleveníthették fel a középiskolás éveiket, hanem az egész évfolyam ünnepélyes keretek közt együtt élhette át újra a közös emlékeket.
 
A meghívó: 
 
 
 
 
 
A szervezők nevében Kovács Zsófia 10.N osztályos tanuló köszöntötte a vendégeket, a Boronkay-család megjelent tagjait, Cseke Istvánné Boronkay Katalint és Csákány Györgyöt, s az ünnepségünkön résztvevő, az egykori Lőwy Sándor Gépipari Technikumban 60, illetve 50 éve végzett öregdiákjait.
 
 
„Miért szeretek tanítani? (...) Talán azért, mert olyan az egész, mint valami izgalmas halászat. Az ember nem tudja, mit fog, mit emel ki a tenger mélyéből. A válasz érdekel, amit kapok. Olyan izgalmas, ha igazán megértenek.” Agatha Christie angol írónő gondolatát tolmácsolta műsorközlőnk az ünnepi megemlékezés mottójaként. 
 

 A meghívó és a részletes program

E találkozón a hagyományainknak megfelelően emlékeztünk meg névadónkról, Boronkay Györgyről, személyisége, pályája előtt tisztelegtünk. Visszatekintettünk az elmúlt hónapokra, tanár és diák közös munkájára, eredményeire, és előrepillantottunk a jövőre, tervezve, keresve a megújulás lehetőségeit.
 
 
Az ünnepi program első epizódjaként Fábián Gábor igazgató urat hallgathattuk meg, aki ismertette a 2016/17-es tanév eddigi országos jelentőségű eredményeit, amit ezután Boronkay György mellszobrának koszorúzása követett. Egykori tanítványai: Csendes Csabáné, Pádár Sándorné, Cserny Péter és Gyimesi Sándor helyezték el a szobornál a tisztelet és az emlékezet koszorúit. 
 
 
Az idei megemlékezésünk ünnepi gondolatait Urbán Márta tanárnő tolmácsolta, aki 1981 óta tagja az iskola tantestületének, hosszú éveken át volt az esti tagozat vezetője, majd a humán terület igazgatóhelyetteseként szolgálta az iskolát. (Ünnepi beszéde itt olvsaható el.)
 
 
A beszéd elhangzása után Kovács Zsófia felidézte az igazgató úr sokat emlegetett mondatát: „Mindenki tehetséges valamiben!” Ennek jegyében egy olyan tanuló következett, akiről már biztosan tudható, egyvalamiben biztosan tehetséges: kiválóan harmonikázik. Palánki Ábel 9.C osztályos tanuló előadásában hallgathattuk meg Brahms: V. magyar tánc című művét.
 
 
A muzsika után következtek az iskola különféle korszakaiban végzett öregdiákjaink visszaemlékezései. Az egykori diákok közül először Menyhárt László szólalt fel, aki újságíró, televíziós szerkesztő, művészetíró, és 1967-ben végzett az akkori évfolyam C osztályában.
 
 
A 60 éve végzett diákok nevében Zopcsák László, a Lőwyben 1957-ben az „A” osztályban érettségizett diákunk osztotta meg emlékeit, aki később hivatásos katonaként, egy légvédelmi rakétaezred-parancsnokaként szolgált. 
 
 
A legfiatalabb öregdiákunk pedig nem egy beszédet mondott, hiszen ő egész másban tehetséges. 2012-ben hagyta el a Boronkay falait, az akkori évfolyam „P” osztályának végzőseként. Marosvölgyi Gergely programtervező informatikusként végzett Veszprémben tavaly júniusban. Diákkora óta mond verseket, 2016-ban Radnóti-díjas versmondó lett. Egy novellát hallottunk tőle, Karinthy Frigyes: Tanár úr, kérem című novelláskötetének bevezetőjét mondta el.
 
 
A Boronkay Baráti Kör Boronkay Ösztöndíjának átadására is e napon került sor, a díjat Fábián Gábor igazgató úr, a BBK elnöke nyújtotta át a két kitüntetettnek: Virsinger Dominikának 10.A és Horváth Roland Lászlónak 14.P.
 
  
 
Ünnepségünket a Boronkay síremlék koszorúzásával fejeztük be, ahol Ujvári István emlékezett meg Boronkay Györgyről. Ujvári tanár úr az, aki több mint ötven évet dolgozott a tantestület tagjaként, de tevékenysége messze túlnyúlik iskolánk keretein. Munkásságának fő jellemzői az igényesség, a precizitás és a sokoldalúság. Ő volt a Boronkay-kultusz egyik megteremtője, és a Boronkay Baráti Kör alapítója is. 
 
 
Az iskola névadója sírhelyének megkoszorúzás előtt itt még meghallgathattuk Kozma Andor: Karthágói harangok című versét, Fabók Bíborka 10.A osztályos tanuló előadásában.
 
 
A koszorúzás után az 50, illetve 60 éves évfolyam-találkozó résztvevőit a díszteremben vártuk, ahol immár szűkebb körben folytatódott számukra program. 
 
 
 
Fábián Gábor tartott a vendégeknek itt egy rövid iskolatörténeti összefoglalót az elmúlt fél évszázadról, majd sor került egy közös fotó elkészítésére is.
 
 
 

 

Fotók

 Kiss Tünde fotói

 Czinege Zsolt fotói1

 Czinege Zsolt fotói 2


Videók

 


 

A legelső érettségizőink 60 éves évfolyam-találkozója – 2014

Az 1954. májusában végzett diákok, iskolánk legelső végzőseinek találkozójáról szóló cikkünk itt olvasható.
Ezek a találkozók nem iskolánk szervezésében történnek, az évfolyam már hosszú évek óta megszervezi önmagának e találkozókat. E jubileumira honlapunk szerkesztősége meghívást nyert, így tudtunk tudósítani e szép eseményről.
 
1954-1959-ig
 
Tanév Osztály Osztályfőnök Fotógalériák
1954 A Mészáros István Tablókép Névsor  
  B Barkóczi Zoltán Tablókép Névsor  
  C Almás Zoltán Tablókép Névsor  
         
Érettségi tablóképek a három osztályról – 1954. május